GESCHIEDENIS

De LTS en ULO. De scholen in Schoonhoven waarvan je leraren in de jaren ’60 basketbalwedstrijden organiseerden. Naast de leerlingen en leraren deed ook het Regiment van Heutz mee aan de wedstrijden. Op donderdag 18 december 1969 is Silvertown Lions ontstaan en was de eerste oprichtingsvergadering van de vereniging dan ook een feit.

Snelle aanmeldingen
Binnen drie weken waren er 83 aanmeldingen. Dit zorgde ervoor dat 18 december Silvertown Lions een feit was. Het eerste bestuur bestond dan ook uit:
– Piet Dool
– Theo Kerklaan
– Henk van As
– Arie Versluis
– Gien Gootjes
– Adriaan Hermsen

Heren werden getraind door Piet Dool en de dames door Pieter van Bendegem. En de contributie? Die bedroeg fl. 2,00 voor de jeugd en fl. 5,00 voor senioren.

De komst van familie Bergsma was erg belangrijk voor de club. Piet en Dorien hadden 1e divisie gespeeld. De ervaring die zij op hadden gedaan werd in dienst gesteld van de club. Het niveau ging dan ook met sprongen vooruit.

Zoektocht naar een geschikte zaal
De eerste zaal waarin zij speelden waren de sportzalen van de LTS en de sportzaal aan de Spoortstraat.  Klein van stuk. Te klein eigenlijk. Hierdoor was vier tegen vier spelen noodzakelijk. Toeschouwers waren verplicht hun schoenen uit te doen voor de bank. Begrijpelijk dat de geur in de zaal soms te wensen over liet.

Een andere zaal was ‘Het Bastion’. Een voormalig opslagplaats voor Jeeps en overige voertuigen van het Regiment van Heutz. Het probleem hier? Het plafond was te laag. Met afstandsschoten zorgde dit dan ook nog wel eens voor erg komische situaties.

Tot zo ver was nergens in Schoonhoven een geschikte plaats te vinden om te spelen. Tot in maart 1970. Schoonhoven werd een sporthal rijker: “de Meent”. Dit was een hele vooruitgang.

Verliezen en successen
Voorjaar. 22 mei 1970. Eindelijk was ‘de Meent’ klaar voor gebruik. Deze werd ingewijd door een demonstratiewedstrijd tussen ‘Jumpers Den Haag’ en ‘Lakers’ uit Rotterdam.

Aftrap van het eerste seizoen: 1970-1971. Zowel Dames als Heren speelden 2e klasse Kern, district Rotterdam. En zowel Heren 1 als Heren 3 werden in het eerste jaar kampioen! Helaas werd Heren 1 in het opvolgende jaar tweede door een administratieve fout.
Toen familie Bergsma vertrok werd Leo Ouweneel trainer/coach. Later nam Rob Wals uit Gorinchem dit over. De Heren behaalde promotie naar Rayon West. Helaas bleven successen uit. Tijd voor een nieuwe fase.

De middelen/mensen hiervoor werden gevonden in 1978:
– in 3M-Riker werd en vooraansprekende sponsor gevonden
– Ruud van Eyck als nieuwe trainer
– eerste spelers van buitenaf

Zoals elke club had ook Silvertown Lions een harde kern. Deze bestond uit:
– oud Eredivisie speler Erik van Woerkom
– Jan en Loek Faay
– Ton van ’t Hullenaar
– Leo van de Berg
– Henk van Vliet
– Johan Verkleij
– de jeugd Henk Zwiers samen met Max Russel van buitenaf

Via de tamtam kwamen veel mensen af op de thuiswedstrijden van Silvertown Lions. Elke vrijdagavond in de Meent: Vollebak! 22 wedstrijd, 44 punten. Heren 1 was met afstand kampioen. 1eklasse Rayon was een feit. Nieuwe namen dienden zich aan. Via de trainer/coach kwamen John Dawson, Jan Schappert, John Raan en Wim Petrici binnen de club. Dit samen met de vaste kern stond garant voor topbasketbal in Schoonhoven.

Promotiewedstrijden werden gespeeld. Helaas verloren we in de laatste wedstrijd de titel. ‘Green Eagles’ uit Maassluis was net te sterk en werd kampioen. Mensen van buitenaf vertrokken en de harde kern stopte met basketbal. Binnen enkele jaren werd er weer gespeeld in Kern Rotterdam.

Nu, ruim 45 jaar later, dragen nog veel oud leden onze club trouw en een warm hart toe als niet-spelend lid, donateur of lid van de club van 50.