Silvertown Lions heeft een nieuwe voorzitter: Angelique Houdijk. De inwoonster van Oudewater voelt zich thuis bij de Schoonhovense basketbalvereniging en gaat de uitdaging graag aan.

“Ik ben echt een verenigingsmens”, zegt ze aan tafel in de gezinswoning aan de Linschoter Zandweg, een smal weggetje waar je beter geen tegenliggers tegenkomt. “Toen basketbalvereniging Fictoor in Montfoort, waar ik eerst speelde, geen damesteam meer had, ben ik om me heen gaan kijken. Basketbal is mijn passie en ik vond mezelf te jong om te stoppen.”

Haar nieuwe club werd Silvertown Lions, waar ze met open armen werd ontvangen: “Een nieuwe vereniging is altijd spannend, zeker als je er niemand kent. Maar ik ben vanaf het begin goed opgevangen en ga met enorm veel plezier naar de trainingen en wedstrijden. Ook al is het best een eindje rijden natuurlijk.”

Inmiddels is het tien jaar geleden dat ze in sporthal De Meent haar eerste bal door de basket wierp. Sportief gezien heeft dames 1 haar plekje veroverd in de tweede klasse. “We hebben nu dertien speelsters, van wie de jongste eigenlijk nog in het team Onder 18 mag uitkomen. Ik ben met mijn 42 jaar de oudste. Toch speelt het leeftijdsverschil geen rol. We hebben een leuk en betrokken team, dat fanatiek de strijd aan gaat, maar waar gezelligheid ook een grote rol speelt.”

Angelique speelt na een knieblessure standaard met een brace, maar stoppen is geen optie. “Zolang het gaat zoals het nu gaat, blijf ik lekker basketballen. Ik ben nog niet klaar.”

Silvertown Lions is er blij mee, want de quard van het damesteam is sinds kort ook de nieuwe voorzitter van de kleine maar trotse basketbalvereniging. Ze is daarmee de opvolger van Marco Broers, die Silvertown Lions de afgelopen jaren in goede banen leidde. “Marco had eerder al aangegeven te stoppen met het voorzitterschap, maar wel aan te willen blijven als penningmeester. Toen ze bij mij uitkwamen om hem op te volgen, heb ik er even goed over nagedacht, maar al snel had ik zoiets van: ‘waarom niet?”

Een van de speerpunten van de eerste vrouwelijke preses in de geschiedenis van Silvertown Lions is het vergroten van de aanwas van onderaf. “Dat is immers de basis. We gaan nu met een project bij de buitenschoolse opvang proberen om de allerjongste jeugd enthousiast te krijgen voor de basketbalsport. Daarnaast presenteren we ons ieder jaar tijdens de Koningsspelen. Doel is om een betere doorstroming te krijgen naar de verschillende leeftijdsgroepen.”

Wervend: “Basketballiefhebbers moeten vooral eens een kijkje komen nemen. Ik weet zeker dat ze zich bij de Silvertown Lions net zo thuis zullen voelen als ik.”