Basketbalvereniging Silvertown Lions ontsnapte afgelopen seizoen uit de ‘kelder’ van de basketbalsport. Het damesteam promoveerde als kampioen naar de tweede klasse; de heren dankten hun promotie door een eervolle tweede plaats.

“We willen weer voor volle tribunes spelen,” roept herencoach Wim Koole overtuigend. Deze uitspraak geeft aan dat de Schoonhovense basketbalvereniging serieuze plannen heeft om oude tijden te laten herleven.

Voor het attractief spelende damesteam, dat ongeslagen de titel greep, komen nu nog steeds enkele tientallen fans opdagen. “De derde klasse was niet uitdagend meer,” vertelt Femke Lips, die de aanvoerdersband draagt. “Eén duel wonnen we zelfs met 128-2. Met onze trainer Ramon Verheijden gaan we het maximale uit het huidige team halen. Vier speelsters van het opgeheven jeugdteam stroomden inmiddels door naar de senioren. De oudgedienden Corry Faay en Irene Hoppe namen afscheid. Met een selectie van twaalf hopen we ons te handhaven.”

“Het team moet groeien,” vervolgt Ramon Verheijden, die de uitdaging om het damesteam naar een hoger niveau te brengen aandurft. “Oud-speelster Pascalle Wooning sloot dit seizoen ook weer aan. De toekomst ziet er rooskleurig uit, ook al ging de eerste wedstrijd tegen Quick Runners uit Huizen nipt verloren.”

Het herenteam won al vier keer en reist om de veertien dagen met vertrouwen naar Almere, Soest, Maarssen of Utrecht om daar de punten te pakken. De selectie van elf man beschikt over de broers Tom en Ruud Lotz, die na hun wieleravontuur in de voetsporen traden van hun vader Bob, die de glorieperiode van Silvertown Lions nog meemaakte. “Die gasten geven niet snel op,” zegt hun trainer Koole, die zelf op eerstedivisieniveau basketbalde in Alphen. “In Chris Bootsma hebben we een groot talent in de gelederen. Hij heeft een natuurlijk bewegingsritme, scoort gemakkelijk en beschikt over een goed loopvermogen. Sommige spelers misten de basisbeginselen, toen ik hier vorig jaar als trainer/coach begon. Mijn ideeën, hoe ik wil spelen, slijpen we er langzaam in. Via uitgekiende looplijnen komt er na elke aanval wel een speler vrij die kan scoren. Als team zijn we flink gegroeid. We gaan voor handhaving, maar op de langere termijn wil ik hogerop.”

Aanvoerder Renzo Brouwer geniet van het spelen in de tweede klasse. “Een aantal jaar geleden kwamen we ook op dit niveau uit, maar verloren toen veel wedstrijden met grote cijfers,” blikt hij terug. “Er zit nu potentie in het team.”

Het probleem voor Silvertown Lions, dat nog maar tachtig leden heeft, is de aanwas bij de jeugd. “De scholen in Schoonhoven staan niet te trappelen om ons clinics te laten geven aan de schooljeugd,” meldt voorzitter Marco Broers. “Alleen tijdens de Koningsspelen komen de jongeren via ons nog in aanraking met de basketbalsport.”

Wim Kroone